Over ons

Hoe het allemaal begon

De Molla Gürani moskee ofwel de Tulpenmoskee van Lier maakt deel uit van de thuisbasis van de vzw Vereniging van Turkse arbeiders van Lier en omgeving (kortweg VTAL). Deze vereniging werd in het begin van de jaren ’80 opgericht door Turkse gastarbeiders.

Enkele van deze gastarbeiders zijn in ’65 neergestreken in Lier. Door die enkelingen die effectief hun intrek namen in Lier is er een gemeenschap ontstaan en deze diaspora is op iets meer dan 50 jaar tijd toegenomen tot een populatie van meer dan 2000 mensen.

Posof

Deze nieuwe Lierenaars die vanaf ’65 naar Lier afzakten waren allen afkomstig uit Posof, een oud stadje met heel veel typische Turkse dorpjes. De bewoners waren voornamelijk landbouwers. Posof ligt aan het meest Noordoostelijke punt van Turkije en vormde destijds de grens met het vroegere USSR en momenteel met Georgië.

Een grote aankoop

In 1980 telde de Turkse diaspora in Lier een 60-tal gezinshoofden die samen beslisten om een pand aan te kopen die ze zouden omvormen tot een samenkomst ruimte met een daarbij behorende gebedsruimte. Hierop werd een rijwoning aangekocht in de wijk het Lisp nabij ‘den Belgrado’. Deze rijwoning had jarenlang gediend als naaiatelier. Het achterliggende gedeelte van het pand werd ingericht als gebedsruimte en de overige ruimten werden benut als cafetaria en dergelijke.

De aankoop van dat pand en de verdere realisatie van de verenigingsruimte werd volledig gefinancierd door deze gezinshoofden en hun gezinnen. Midden de jaren ’90 werd al duidelijk dat het pand waar de vereniging haar vestiging vond niet meer voldeed.

Een lange zoektocht

De gemeenschap was op dat moment al verdrievoudigd en in geen enkel opzicht was de samenkomst van een massa mensen in een rijwoning nog gezond. Qua veiligheid voldeed het pand niet meer aan de opgelegde voorschriften en qua ruimte was er zich een zeer groot probleem aan het ontwikkelen. Een zoektocht van jaren werd door de vereniging verzilverd door uiteindelijk, aan het einde van het jaar 2008, de schoolgebouwen en de bijhorende grond aan de Donk aan te kopen.

Na grondig onderzoek en het bekomen van een bouwvergunning werd dan gestart met de bouw van de nieuwe thuishaven van de Turkse diaspora van Lier op 19 maart 2013. De nieuwe thuishaven is verdeeld in 3 gebouwen en verspreidt over een oppervlakte van 7448 m².

Een uniek project

De site telt 70 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en nog veel meer. De moskee is uniek omwille van haar bouwstijl en werd ontworpen door architect-ingenieur Geert van Hamme. De bouwstijl is gebaseerd op de oude Ottomaanse stijl maar toch met een hedendaags uitzicht. De binnenzijde van de moskee is traditioneel. Een ander gebouw dient als cafetaria of samenkomst ruimte en staat los van de religieuze beleving. Het derde gebouw zal in de toekomst ruimte moeten geven voor de verenigingslokalen.

U kan met een groep een bezoekje aan onze site boeken via de website. Tijdens uw bezoek zal u rondgeleid worden door één van onze gidsen die u zal informeren omtrent onze gemeenschap, haar gebruiken en haar thuishaven. Wij hopen u binnenkort te mogen ontvangen.

Interesse in een kostenloze rondleiding?

Boek een rondleiding in de grote Tulpenmoskee in Lier. Wij ontvangen graag groepen, scholen, organisaties en teambuildings. Iedereen is welkom voor een culturele verrijking!